Skip to content

WEAR IT LIKE A CROWN

En föreställning om att bära sina rädslor och misslyckanden med stolthet.

Nu kommer vi spela på Södra Teatern vintern 2010 med start den 27 december!

För biljetter och info: Södra teatern

Alla inlägg om Wear it like a crown

Ensemble

Henrik Agger | Louise Bjurholm | David Eriksson | Jesper Nikolajeff | Fouzia “Fofo” Rakez | Shannon Savage

Wear it like a crown är vår kommande föreställning i regi av Tilde Björfors med premiär i Landskrona 9 april 2010.

Musiken i föreställningen är komponerad av Rebekka Karijord och titeln Wear it like a crown är hämtad från hennes album The noble art of letting go. I denna tragikomiska och absurda föreställning utforskar Tilde Björfors kaos och ordning och hur risker förvandlas till möjligheter. Om att välja att bära våra misslyckanden, rädslor och tillkortakommanden som en krona. Och att putsa den och bära den med stolthet.

 

Wear it like a crown är den sista delen i trilogin om kroppen. Den första delen, 99% unknown tog publiken med på en resa inuti kroppen bland celler och neuroner. Inside out följer hjärtat och Wear it like a crown söker ordning i krockarna mellan vänster och höger hjärnhalva.

 

I ett snurrande scenrum rör sig cirkusartisterna genom en värld av illusioner, skuggspel, knivkastning, akrobatik, jonglering och dramatik. Sex udda karaktärer, som alla känner sig ensammast på jorden, brottandes med varsitt dilemma. De har var och en sitt eget sätt att försöka nå fram till varandra, bl a genom pingisbollar och sugproppar. I Wear it like a crown fortsätter regissören och cirkusdirektören Tilde Björfors att undersöka livets stora frågor i förhållande till cirkusens värld. Den här föreställningen är skapad i ett försök att förstå den kaosartade ordning som råder i höger hjärnhalva.

Jag intresserar mig för den ordning som finns i det okontrollerade och kaoset. Vi har byggt upp ett samhälle som är strukturerat i alla led från barnuppfostran till yrkesliv genom vänster hjärnhalvas mer logiska ordning och strukturer. Jag ser det som ett samhällsproblem, för världen ser inte längre ut så. Det är livsviktigt att den högra hjärnhalvan får ta större plats. / Tilde Björfors.

Föreställningen har inspirerats av Rebekka Karijords låt Wear it like a crown. När Tilde hörde Rebekkas musik första gången kände hon ett starkt släktskap.

Det var som att någon satt musik på det som upptar mig och låten Wear it like a crown kändes helt rätt som föreställningens titel. / Tilde Björfors

Rebekka Karijord om samarbetet med Cirkus Cirkör:

Cirkus Cirkör presenterar en fantastisk, lekfull, filosofisk, forskande och modig estetik för mig.  Jag dras till risktagandet, skönheten och svärtan. Dessa element är också centrala för mig när jag skriver musik.

Wear it like a crown, låten som föreställningen har lånat sin titel ifrån, är mycket personlig för mig. Den handlar om att inte dölja sin rädsla, om att människor möts genom att våga visa sårbarhet.

Den, låten, har faktiskt räddat mig många gånger, och det känns så otroligt fint att den får leva vidare och föda nya idéer och berättelser genom Cirkörs föreställning.

Rebekka Karijord har komponerat musik för mer än 15 film- teater och dansföreställningar i Europa. Hon har tidigare släppt två grammisnominerade album i Norge och i höstas kom hennes första skiva i Sverige, den kritiker rosade The noble art of letting go.

Designern Anna Bonnevier (finns på Designhousestockholm.se) som står för kostym och scenbild fascineras av kropp och rörelse och jobbar mycket med dansare och cirkusartister. Kaos och friktion genomsyrar samarbetet mellan alla kreatörer i denna produktion.

En traditionell dramaturg hade nog lagt benen på ryggen. Vårt samarbete handlar om att ge plats åt de idéer och föremål som oväntat kastas in i arbetsprocessen. Artisterna och det kreativa teamet fokuserar på den friktion som uppstår när olika viljor möts. Ur den friktionen skapas något oförutsägbart, något mer än vad jag hade kunnat skapa ensam. / Tilde Björfors

Wear it like a crown är en del av Tilde Björfors forskning vid Dans- och Cirkushögskolan där hon undersöker möjligheter och risker i forskningsprojektet ”Nycirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle”.  Forskningsprojektet har cirkusen och cirkusartisterna som utgångspunkt men är tvärvetenskapligt och innefattar forskare från andra kunskapsområden som ekonomi/ledarskap, psykologi/neurologi, etnologi/pedagogik och filosofi.

 

Rebekka Karijord

“Rebekka Karijord tillhör den scen som bebos av bland andra Elin    Ruth Sigvardsson, Ane Brun och Anna Ternheim. Den väna stämman är en av de minsta gemensamma nämnarna, liksom den ambivalenta känslan av att livet trots temporära bråddjup är värt att kämpa för.” / Johannes Bygdell, muzic.se

Rebekka-länkar:

Hemsida | Facebook | YouTube | Myspace | Last.fm | Spotify

Intervju

Kulturbloggen

Recensioner

Corren.se | Groove | Kristianstadsbladet | Muzic.se

6 Comments leave one →
 1. Valentina Muñoz permalink
  01 May 2011 23:08

  Hello!!
  I’m a big fan of your work and I just wanted to congratulate you and also I wanted to ask you who makes those wonderful costumes you wear for your shows?
  Thank you!!
  🙂

 2. 10 June 2011 22:26

  Jag älskade föreställningen och allt vad den står för betyder mycket för mig. Det här är nog det vackraste jag sett och som lämnat mest efter sig inom mig. Och musiken – tack – vilken underbar musik. Det finns inga ord! Tack för en underbar föreställning!

  varma hälsningar
  Linnea

  • Cirkus Cirkör permalink*
   23 September 2011 9:14

   Hej Linnea
   Tack för din kommentar. Dina ord betyder mycket för oss.
   : )
   //David wilac

Trackbacks

 1. Läs om vår kommande produktion! « Cirkus Cirkör
 2. Nu har det äntligen hänt! Wear it like a crown har haft premiär! « Cirkus Cirkör
 3. Wear it like a crown i Jämtland « Cirkus Cirkör

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: